Mi az a legionella ?

A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák.

Melyik jogszabály írja elő a Legionella kockázatbecslés elkészítését?

A 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet írja elő a munkáltatók számára a Legionella baktérium által okozott fertőzési kockázatok értékelésének kötelező elkészítését. Az értékelést minden 20–50 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezésre vagy rendszerre el kell készíteni, amely használata, vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges. A jogszabály megalkotásának okául az a tény szolgál, hogy az elmúlt években Legionella fertőzés számos esetben szedett halálos áldozatot szerte a világban.

Kinek kell elvégeztetnie a kockázatértékelést?

  • Kiemelt kockázatú létesítményeknek, többek között: egészségügyi és szociális létesítményeknek, fogorvosi szolgáltatóknak, kereskedelmi szálláshelyeknek, közfürdőknek, nedves hűtőtornyot üzemeltetőknek
  • Minden közforgalmú létesítménynek, amennyiben a létesítményben található olyan kockázati közeg, amelyben a Legionella élni, szaporodni és az emberi szervezetbe bejutva megbetegedést tud okozni, ennek megfelelően:
    – a munkahelyen található olyan közeg, amelyben 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz van,
    – a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége

Vállakozásunk rendelkezik a szükséges szakképesített emberekkel és tárgyi feltételekkel a kockázatértékelés elkészítéséhez, valamint a további laboratómiumi vizsgálatokhoz is segítséget tudunk nyújtani !

Lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal, vagy kérjen időpontot tanácsadóinkhoz

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken. Vezetési tanácsadási szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el oldalunk megfelelő oldalára.

error: Content is protected !!