Mi az a legionella ?

A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák.

Melyik jogszabály írja elő a Legionella kockázatbecslés elkészítését?

A 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet írja elő a munkáltatók számára a Legionella baktérium által okozott fertőzési kockázatok értékelésének kötelező elkészítését. Az értékelést minden 20–50 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezésre vagy rendszerre el kell készíteni, amely használata, vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges. A jogszabály megalkotásának okául az a tény szolgál, hogy az elmúlt években Legionella fertőzés számos esetben szedett halálos áldozatot szerte a világban.

Kinek kell elvégeztetnie a kockázatértékelést?

  • Kiemelt kockázatú létesítményeknek, többek között: egészségügyi és szociális létesítményeknek, fogorvosi szolgáltatóknak, kereskedelmi szálláshelyeknek, közfürdőknek, nedves hűtőtornyot üzemeltetőknek
  • Minden közforgalmú létesítménynek, amennyiben a létesítményben található olyan kockázati közeg, amelyben a Legionella élni, szaporodni és az emberi szervezetbe bejutva megbetegedést tud okozni, ennek megfelelően:
    – a munkahelyen található olyan közeg, amelyben 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz van,
    – a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége

Vállakozásunk rendelkezik a szükséges szakképesített emberekkel és tárgyi feltételekkel a kockázatértékelés elkészítéséhez, valamint a további laboratómiumi vizsgálatokhoz is segítséget tudunk nyújtani !

Lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal, vagy kérjen időpontot tanácsadóinkhoz

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken. Vezetési tanácsadási szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el oldalunk megfelelő oldalára.

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    error: Content is protected !!